Stiri si comentarii din Sportul International si Romanesc . Stiri Sportive , avancronici , rezultate , pariuri
Jocuri olimpice 2012 - SUA la ştafeta feminină
JOCURILE OLIMPICE: Victorie şi record mondial pentru SUA la ştafeta feminină de 4x100 metri
10 August 2012 Foto: clarionledger.com de RL ONLINE
Ştafeta feminină de 4x100 metri a SUA a câştigat medalia de aur şi a stabilit un record mondial în această probă, vineri, la Jocurile Olimpice de la Londra, cu timpul de 40 de secunde şi 82 de sutimi, scrie Mediafax.
Sportivele americane Tianna Madison, Allyson Felix, Bianca Knight şi Carmelita Jeter au devansat Jamaica (41.41), campioană mondială în 2009 şi Ucraina (42.04), pentru a depăşi recordul Germaniei de Est (41.37) datând din 1985, unul dintre cele mai vechi din atletism.
Ce să mai citim?
Robot pe Marte
Tatăl fondator al Uniunii Europene.
Colonizarea de pe Marte !
Ne pregătim pentru Marte
Colonizarea Marte poate determina umanitatea să-și modifice ADN-ul ?
Cine mai urăște să poarte mască?
Jocurile Olimpice - sute de personalitati, milioane de euro cheltuiti, fast si politica la Londra
120 de sefi de stat si de guvern vor asista la un spectacol grandios ce a costat 27 de milioane de euro, show conceput de cineastul Danny Boyle, regizorul filmului "Vagabondul milionar", recompensat cu opt premii Oscar in 2009.
Numarul personalitatilor este mai mare decat cel de la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008, si de la JO de la Atena.
Regele din Swaziland, Angelina Jolie si Michelle Obama se numara printre personalitatile asteptate la Londra pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de vara, programata vineri.
Intre altii, cancelarul german Angela Merkel si premierul japonez Yoshihiko Noda se vor afla, vineri, in tribunele VIP ale stadionului de la Londra cu o capacitate de 80.000 de locuri.
Regina Elisabeta a II-a va deschide Jocurile Olimpice
Regina Marii Britanii insasi va deschide JO, dupa o receptie organizata la Buckingham in onoarea conducatorilor straini prezenti la eveniment. Printul William, sotia sa Kate, printul Harry, printul Charles si Camilla vor fi de asemenea prezenti.
Insa participarea familiei regale nu se va limita la ceremonia de deschidere. William, Kate si Harry, "ambasadori" ai echipei olimpice britanice, vor asista la mai multe probe, la fel si Charles si Camilla.
Jocurile Olimpice de la Londra, noua tinta a teroristilor din Bulgaria?
Prima doamna a SUA, Michelle Obama, va conduce delegatia tarii sale, in absenta probabila a presedintelui Barack Obama. Insa candidatul republican la presedintie,
Tragedie la Jocurile Olimpice 2012
Chiar in ziua in care este programata ceremonia de deschidere a editiei 2012 a Jocurilor Olimpice, o tragedie a lovit Londra.
Turcul Garip Erkuyumcu, in varsta de 73 de ani, a fost gasit mort in camera de hotel pe care o ocupa in capitala Angliei.
Erkuyumcu era membru al Comisiei de Arbitri din cadrul AIBA si fusese desemnat arbitru-asistent la Olimpiada.
Medicii au anuntat ca atacul de cord este cauza probabila a mortii.
Care sunt costurile reale ale Jocurilor Olimpice din Londra?
Jocurile Olimpice din Londra nu vor avea niciun beneficiu pe termen lung pentru economia britanica, in ciuda promisiunilor Guvernului.
La doar doua saptamani inainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de vara, economistii sunt de parere ca acest eveniment nu va avea efecte pozitive asupra economiei.
Guvernul britanic a anuntat Olimpiada drept o oportunitate istorica de a etala turismul si mediul de afaceri local. Saptamana trecuta, premierul britanic a sugerat ca Jocurile Olimpice vor genera 13 miliarde de lire sterline in urmatorii patru ani, in timp ce costurile s-ar ridica la 9 miliarde de lire sterline.
Totusi, majoritatea economistilor cred ca sumele sunt prea optimiste, chiar daca Jocurile vor oferi economiei britanice, aflata in scadere, un usor impuls in trimestrul al treilea.
"Economia Marii Britanii este a saptea din lume si cand organizezi Jocuri Olimpice intr-o astfel de economie, este foarte greu sa identifici impactul", a declarat Stephen Lewis, economist sef la Monument Securities din Londra, citat de Reuters.
Potrivit spuselor sale, Olimpiada poate oferi un avans economiilor mai mici, insa, avand in vedere ca Londra deja este unul din cele mai vizitate orase din lume, dar si unul din cele mai mari centre financiare, beneficiile nu vor fi resimtite.
Horia Tecau, port-drapelul Romaniei la Olimpiada 2012
Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR) a decis, marti, ca jucatorul de tenis Horia Tecau sa poarte drapelul national la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra.
Pentru Tecau, cel mai bun tenismen roman din ultimii ani, va fi o premiera statutul de port-drapel.
Pentru festivitatea de inchidere a Olimpiadei, COSR va decide numele celui care va purta drapelul in functie de performantele din competitie.
Jocurile Olimpice de vara, editia 2012, se vor disputa in Londra in perioada 27 iulie - 12 august
Jocurile Olimipice, deschise de James Bond, la ordinul reginei
Actorului Daniel Craig, cel care l-a intruchipat cel mai recent pe James Bond, i-a fost incredintata misiunea de a deschide Jocurile Olimpice de anul acesta, de la Londra.
Ordinul vine chiar din partea reginei Elisabeta a II-a, dupa cum se va vedea in scurtmetrajul turnat de Danny Boyle, care va fi proiectat in timpul ceremoniei de deschidere a evenimentului de pe 27 iulie, informeaza Guardian.
Scurtmetrajul numit The Arrival il infatiseaza pe Craig in rolul agentului 007, calatorind catre Palatul Buckingham, pentru a fi informat de monarh ca va deschide Jocurile Olimpice. Apoi este luat de un elicopter si dus catre Stadionul Olimpic, unde se va parasuta.
Lui Boyle si lui Craig li s-a dat acces nerestrictionat la palat timp de o saptamana, incusiv in camerele private ale monarhului, ceea ce este fara precedent, dupa ce regina si-a dat acordul pentru scurtmetraj.
In timpul inregistrarii, Bond va renunta la faimosul martini, dandu-l pe o bere macar intr-o scena, in urma unei intelegeri cu Heineken.
In ceea ce priveste lungmetrajul Skyfall, al 23-lea film din franciza James Bond, regizat de Sam Mendes, acesta va avea premiera in luna octombrie. Daniel Craig a jucat rolul agentului 007 in in 2006, in Casino Royale, si in 2008, in Quantum of Solace
Jocurile Olimpice de la Londra, tinta unui atentat cu cianura?
Jocurile Olimpice, care se vor desfasura in aceasta vara in capitala Marii Britanii, Londra, ar fi tinta unui atac cu cianura pregatit in detaliu de teroristii de la al-Qaida.
Mai exact, cativa membri ai gruparii extremiste au postat pe un site instructiuni amanuntite despre cum au de gand sa creeze un carnagiu la Olimpiada, potrivit unei investigatii a jurnalistilor de la publicatia britanica The Sun.
Franta: Criminalul de la Toulouse nu are legaturi cu al Qaida
In plus, teroristii avertizeaza ca ar trebui luati in serios de serviciile de securitate in contextul in care una dintre "armele" de care se vor folosi va fi crema de maini amestecata cu cianura.
Potrivit lui Abu Hija Ansari, unul dintre membrii al-Qaida, motivul pentru care otrava trebuie amestecata cu o crema de maini tine de absorbtie si de eficacitate: "Prin piele 1. cianura. 2. crema de maini. Amestecati ingredientele. Crema de maini va deschide porii si va accelera absorbtia si efectul cianurii".
Totodata, Abu Hija Ansari i-a sfatuit pe cei care vor amesteca crema de maini cu cianura sa poarte manusi medicale ca nu cumva sa intre in contact direct cu substanta letala.
Crimele din Franta, revendicate de al Qaida. Inregistrarea macelului, in mana procurorilor
Planul lui Abu Hija Ansari a fost apreciat drept "bun" de un alt extremist care a postat pe site-ul citat: "Este o idee buna si trebuie planuita cu atentie".
Vladimir Putin, interzis la Jocurile Olimpice de la Londra?
Premierul Rusiei, Vladimir Putin, ar putea fi interzis la Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra.
Mai multi membri ai Parlamentului britanic cer Guvernului de la Londra sa ii transmita premierului Rusiei, Vladimir Putin, ca nu va fi binevenit la Jocurile Olimpice de la Londra.
Solicitarea care ar putea isca un mare scandal diplomatic este formulata de deputata laburista Denis MacShane.
Potrivit cotidianului The Guardian, aceasta vrea sa traga un puternic semnal de alarma cu privire la consolidarea statului drept si respectarea drepturilor omului in Rusia.
Vladimir Putin are sanse mari sa fie reales presedinte al Rusiei in luna martie si ar urma sa fie prezent, alaturi de alti lideri politici, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.
Competitia gazduita de capitala Marii Britanii va avea loc intre 27 iulie si 12 august 2012.
Take That ar putea deschide Jocurile Olimpice de la Londra din 2012
Trupa britanica Take That, recent reunita, ar putea canta in deschiderea Jocurilor Olimpice din 2012 de la Londra.
Potrivit presei din Marea Britanie, imediat dupa aparitia zvonurilor despre reunirea celor cinci artisti, Robbie Williams, Gary Barlow, Mark Owen, Howard Donald si Jason Orange, Comitetul Olimpic a adaugat trupa unei lungi liste de artisti luati in calcul pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.
Odata cu anuntul oficial al reunirii Take That, membrii trupei au fost convocati la discutii informale in vederea unei eventuale deschideri a ceremoniei din 2012.
Pe lista cu artistii despre care se spune ca ar putea canta in ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 2012 se afla si Spice Girls, Sir Paul McCartney, Leona Lewis sau The Rolling Stones.
Pe 15 iulie, Robbie Williams a anuntat ca se alatura din nou trupei Take That, pentru a lansa un nou album. Trupa s-a despartit initial in 1996, iar Williams si-a continuat cariera solo. In formula fara Robbie Williams, Take That s-a reunit inca din 2005.
Aviatia Romana - Aeromodele
Spad-ul gata de zbor
Asadar, ramasesem sa montez impreuna cu Ilinca macheta 1:72 a unui avion biplan de vanatoare francez Spad XIII C1, din Primul Razboi Mondial. Poate merita sa ne aplecam, inainte de istoria ilustrata a montajului, asupra avionului in sine si a istoriei lui. Pana sa-mi cumpar modelul, recunosc ca nu stiam multe despre acest aparat. Mai precis, din RM 1 imi erau cunoscute aparate precum Nieuport (aflate si in dotarea Aviaitei Romane), Stopwith Camel, Albatros, Fokker (am incercat acum cativa ani, fara succes sa montez un model de Fokker D VII, dar macheta a fost prea proasta si sta partial montata intr-o sacosa, asteptandu-si un trist sfarsit, ca orice rebut). Ca sa vedem cum arata aparatul nostru la 1918, propun imaginea de mai jos, preluata de pe Wikipedia.
Intrat in lupta in partea finala a conflictului, Spad-ul a facut diferenta in fata lui Fokker. Nu trebuie sa uitam conditiile in care se zbura pe atunci, cu motoare de maxim 200 cp (in RM 2 puteri instalate de 1000 cp ajungeau cel mult pentru un sfarsit onorabil in lupta), cu structuri metalice precare si cu multa, multa panza pe fuzelaj si aripi. Aparatele vremii nu zburau mai sus de 5.000 m, pentru ca aveau cabinele deschise, deci nici vorba de presurizare, iar majoritatea luptelor se dadeau la cateva sute de metri altitudine, permitand chiar interventia infanteriei in lupta (se pare ca asul german, von Richthofen, sau Baronul Rosu, chiar a pierit de glontul unui anonim mitralior australian de la sol si nu in lupta cu aviatia aliata. Adeseori motoare prea puternice sau plonjoane prea bruste provocau dezintegrarea aparatelor in aer. Salvarea cu parasuta tinea mai degraba de sansa divina, decat de tehnica sau pregatire. Scaune catapultabile nu existau. In ce priveste armamentul, majoritatea aparatelor aveau 1 - 2 mitraliere, sincronizate cu elicea. Procedeul este simplu si se poate realiza mecanic: cadenta de tragere a mitralierei poate fi controlata de arborele cotit, astfel incat arma sa nu declanseze in momentul in care palele elicei se aflau in dreptul tevii armei. Ca sa nu ne facem iluzii, fereastra de timp disponibila era de zeci de ori mai lunga decat timpul necesar celor doua pale ale elicii sa treaca prin dreptul mitralierei. Se pare ca procedeul a fost inventat de un inginer roman. Ca un detaliu legat de aviatia si antiaeriana Armatei Romane in RM 1, se pare ca aviatia s-a descurcat onorabil, in ciuda unei inferioritati numerice si tehnice evidente (cateva zeci de avioane Nieuport, depasite inca la 1916, versus sute, inclusiv Fokker D VII si aerostate pentru bombardamente), iar despre antiaeriana, dotata in special cu tunuri franceze si mitraliere, se pare ca a fost cea mai eficienta din razboi.
Romania a intrat in RM 1 dotata cu aparatele Vlaicu 1, de la 1910. Aurel Vlaicu a pierit in 1913, cand a incercat sa traverseze Carpatii cu un alt aparat creatie proprie, mostenirea lui a ramas, intr-un final suntem una din primele natiuni care au folosit aviatia in lupta, din intreaga lume. Imaginea de mai jos este preluata din nou de pe Wikipedia.
Bun, sa trecem la montajul machetei noastre. Primul pas: pregatirea. Din constatarile mele, numarul bavurilor pe repere era destul de mare. Bavurile sunt suparatoare, daca piesele sunt foarte mici, se complica si mai tare. Unele dintre piese aveau si 4 - 5 mm in diametru si 0,5 mm grosime, dar erau pline de bavuri. Noroc ca nu cred ca aveam mai mult de 35 - 40 de piese de montat, cu bavuri, cu tot. Instrumente necesare: pila, bisturiu (complicat, cu copilul de 5 ani si jumatate langa mine, trusa stomatologica: sonda, pensa, foarfeca chirurgicala, cleste pentru taiat, adeziv Revell, nu Super Glue, veioza si lampa de speolog. Dupa cum se vede, sunt bine dotat, multumita contributiei Olgutei si a truselor ei stomatologice.
Dupa cum se vede, moralul era foarte bun, Ilinca abia astepta sa incepem.
Si am inceput. Prima parte, montajul fuzelajului, a pilotului si a capotei motorului, cu mitralierele. Operatiunea a fost destul de simpla, pentru ca aveam totusi de-a face cu piese mari, usor de manipulat. Mi-ar fi placut mai multe detalii, dar merge si asa, cu o usoara tristete ca nu se ridica la nivelul unui I-15 montat acum cativa ani, care avea si mitraliere si parbriz, din cate imi amintesc. Spre bucuria mea, Ilinca a pus mana pe camera si mi-a facut unele fotografii. Foarte bine, am dovada ca eu am montat aparatul si nu fi-mea. :-)
Dupa cum se vede, lumina este foarte importata in modelism. Pentru cine se intreaba cum ma descurc cu lumina care bate dinspre dreapta, trebuie precizat ca sunt stangaci. Lampa de speolog o folosesc pentru intarirea contrastelor. Cred ca in imaginea de mai sus dedeam de zor la pila, pentru ca e mult de lucru la un model cu aproape fiecare piesa plina de bavuri.
In principiu respect instructiunile de montaj. Arareori se intampla, oricum, sa poti lucra in paralel la mai multe repere sau sa poti schimba ordinea de montaj. In cazul dat, a fost exclus sa ma abat de la schita. Pur si simplu pasii erau logici. Un punct in favoarea celor de la Revell. Dupa fuzelaj a urmat coada aparatului, adica ampenajul vertical si cel orizontal. Simplu de montat, rezultat satisfacator (a trebuit sa dau la pila si sa mai decupez pe alocuri ca sa se potriveasca piesele).
Pentru intarirea contrastului am folosit o coala de hartie verzuie, pusa peste plicul maroniu (de fapt, cam de aceeasi nuanta cu a machetei) pe care lucram. Lectia contrastelor e foarte importanta in modelism, pentru ca se lucreaza cu piese mici, cu scule stralucitoare si la lumina destul de puternica. Asa ca, ferice de cei care poarta ochelari pigmentati sau care nu au probleme cu contrastele.
Astazi mi-am propus sa fiu multifunctional, Olguta fiind plecata la maratonul de Zumba de week-end. Asadar, pe langa montajul machetei, mi-am propus sa distrez copilul, prin implicarea in proces, dar si sa gatesc un delicios pui la rotisor pentru familia mea. In imaginea de mai jos, Ilinca inspectand cuptorul in care puiul se desavarsea dupa reteta secreta, care contine doar foc, sare si o foaie de dafin rupta in doua.
Partea complicata cu spiritul renascentist este ca trebuie sa faci unele compromisuri si ca specializarea e un deziderat imposibil de indeplinit. Mai precis, Ilinca la un moment dat s-a plictisit de privit si de primit explicatii (eu credeam ca un copil de 5 ani si jumatate abia asteapta sa afle cum e cu principiile aerodinamice, cum e cu suprafetele portante, la ce servesc eleroanele, deriva, ce calibru au mitralierele de bord, de ce sunt palele elicii inclinate). Mai degraba decat sa afle despre avioane, fi-mea s-a consolat cu o cutie de cereale, cu doua duzini de carioci (Filzstifte in germana), cu o bucata de lemn pe care a picat-o si a cioplit-o. N-as spune ca m-a cuprins tristetea, oricum inca imi indeplineam misiunea onorabil, avionul crestea sub ochii mei, fi-mea desena si rontaia, sub ochii mei, puiul se facea la cuptor, sub ochii mei. Eram deci stapan pe situatie, eram un barbat adevarat.
Sa revenim la avion, care intre timp a primit tevile de esapament, in sfarsit niste detalii, precum si cadrul de sustinere a aripii superioare. Aripa inferioara se lipeste de aparat intr-o gaura din fuzelaj, aripa superioara insa nu sta decat in sase suporti destul de subtirei. Teoretic ar trebui sa incarc macheta si cu firele de ancorare, dar nu sunt atat de priceput, asa ca voi lasa aparatul cu aripile prinse doar in suportii de plastic. Desigur ca turnarea lasa mult de dorit, dar, pana la urma, conteaza sa arate a avion, nu sa zboare. Deci, am montat aripile, intai cardrele pe aripa inferioara, apoi aceasta de aparat, apoi aripa superioara peste. Aici am constatat ca nu toate piesele se ating de aripa superioara. Ghinion, deci adeziv in completare. Oricum eu completez peste tot cu adeziv, ca am din belsug, iar acesta se acopera la randul lui cu vopsea, daca voi intentiona vreodata sa vopsesc macheta. Eu, de regula, las machetele la culoarea lor, pentru ca nu am deloc mana pentru vopsire, nici un aerograf sa ma ajute.
Cam asta a iesit dupa montarea aripilor. Am constatat la un moment dat ca nu sunt nici aliniate, dar nu mai aveam ce face. Cum spuneam, aparatul e de expus, nu de incercat in zbor. Pentru un model functional inca nu am gasit o solutie, am ideile, am materialele, am telecomanda si motoarele, dar nu am timpul si curajul necesare. Daca tot eram la partea inferioara a aparatului (am intors aparatul cu capul pilotului in jos, ca sa mai preseze pe lipituri), am decis sa montez si trenul de aterizare. Am fost inspirat ca am adus si pensa stomatologica. In veac nu as fi reusit sa prind toate piesele acelea mici cu mana goala. Am totusi maini destul de mari, la cei 188 m ai mei.
Sa nu ne imaginam ca m-am dedicat intrutotul doar activiatilor de entertainment pentru fi-mea sau de montaj al aparatului sau de rotisare a puiului. Ar fi fost si culmea sa nu sune telefonu, sa nu ma intrebe vreun vecin de ce nu are caldura ca de 15 februarie. Bine ca mi-am pus si eu in timp intrebarea de ce la + 15 grade afara primim caldura doar cat sa inmoaie 2 - 3 elementi ai caloriferului, astfel incat am dat din nou dovada de competenta, ca presedinte de asociatie de bloc ce sunt: rabdare si incredere, garantat de Gerul Bobotezii vor dudui toate caloriferele.
Ilinca si-a facut si ea datoria, inca o fotografie cu mine la datorie meritand sa completeze aici relatarea mea. Imi pare rau doar ca nu am tinut cont si de timpii necesari montajului, m-am gandit ca la doua ore cat mi-a trebuit sa montez avionul, sa ma intretin cu fi-mea si sa rotisez puiul si sa raspund intrebarilor despre caldura din bloc, nu merita sa inregistrez timpul necesar pentru fiecare pas in parte.
Ultimii pasi: montarea inelului motorului, cu elicea, precum si a rotilor a fost o formalitate. De retinut ca elicea nu se lipeste, ca sa poata fi rotita, iar capacele trebuie intai lipite de roti, apoi se monteaza fiecare roata in parte pe trenul de aterizare. La prima roata nu am stiut, a trebuit sa o demontez si sa refac ansamblul, noroc ca adezivul nu facuse inca priza. Apropo de trenul de aterizare, primul care a folosit un tren de aterizare cu roti gonflabile a fost Traian Vuia. A fost unul dintre cele mai importante progrese in aviatie, dupa cum se stie nici astazi nu se folosesc pe avioane altfel de roti.
A sosit momentul final, la care aparatul este complet. Mi-am permis sa-l fotografiez tinandu-l in mana care i-a dat forma. Sunt destul de mandru de mine, ca am reusit sa nu ma iau la tranta cu Ilinca si ca nici nu am carbonizat puiul. Dupa cum cred ca s-a inteles de la bun inceput, nu mi-am pus mari sperante in calitatea machetei, maine sper sa-i dea Ilinca o pictura care sa ascunda toate defectele de fabricatie, dupa care voi expune aparatul alaturi de I-15 la birou.
Intrat in lupta in partea finala a conflictului, Spad-ul a facut diferenta in fata lui Fokker. Nu trebuie sa uitam conditiile in care se zbura pe atunci, cu motoare de maxim 200 cp (in RM 2 puteri instalate de 1000 cp ajungeau cel mult pentru un sfarsit onorabil in lupta), cu structuri metalice precare si cu multa, multa panza pe fuzelaj si aripi. Aparatele vremii nu zburau mai sus de 5.000 m, pentru ca aveau cabinele deschise, deci nici vorba de presurizare, iar majoritatea luptelor se dadeau la cateva sute de metri altitudine, permitand chiar interventia infanteriei in lupta (se pare ca asul german, von Richthofen, sau Baronul Rosu, chiar a pierit de glontul unui anonim mitralior australian de la sol si nu in lupta cu aviatia aliata. Adeseori motoare prea puternice sau plonjoane prea bruste provocau dezintegrarea aparatelor in aer. Salvarea cu parasuta tinea mai degraba de sansa divina, decat de tehnica sau pregatire. Scaune catapultabile nu existau. In ce priveste armamentul, majoritatea aparatelor aveau 1 - 2 mitraliere, sincronizate cu elicea. Procedeul este simplu si se poate realiza mecanic: cadenta de tragere a mitralierei poate fi controlata de arborele cotit, astfel incat arma sa nu declanseze in momentul in care palele elicei se aflau in dreptul tevii armei. Ca sa nu ne facem iluzii, fereastra de timp disponibila era de zeci de ori mai lunga decat timpul necesar celor doua pale ale elicii sa treaca prin dreptul mitralierei. Se pare ca procedeul a fost inventat de un inginer roman. Ca un detaliu legat de aviatia si antiaeriana Armatei Romane in RM 1, se pare ca aviatia s-a descurcat onorabil, in ciuda unei inferioritati numerice si tehnice evidente (cateva zeci de avioane Nieuport, depasite inca la 1916, versus sute, inclusiv Fokker D VII si aerostate pentru bombardamente), iar despre antiaeriana, dotata in special cu tunuri franceze si mitraliere, se pare ca a fost cea mai eficienta din razboi.
Romania a intrat in RM 1 dotata cu aparatele Vlaicu 1, de la 1910. Aurel Vlaicu a pierit in 1913, cand a incercat sa traverseze Carpatii cu un alt aparat creatie proprie, mostenirea lui a ramas, intr-un final suntem una din primele natiuni care au folosit aviatia in lupta, din intreaga lume. Imaginea de mai jos este preluata din nou de pe Wikipedia.
Bun, sa trecem la montajul machetei noastre. Primul pas: pregatirea. Din constatarile mele, numarul bavurilor pe repere era destul de mare. Bavurile sunt suparatoare, daca piesele sunt foarte mici, se complica si mai tare. Unele dintre piese aveau si 4 - 5 mm in diametru si 0,5 mm grosime, dar erau pline de bavuri. Noroc ca nu cred ca aveam mai mult de 35 - 40 de piese de montat, cu bavuri, cu tot. Instrumente necesare: pila, bisturiu (complicat, cu copilul de 5 ani si jumatate langa mine, trusa stomatologica: sonda, pensa, foarfeca chirurgicala, cleste pentru taiat, adeziv Revell, nu Super Glue, veioza si lampa de speolog. Dupa cum se vede, sunt bine dotat, multumita contributiei Olgutei si a truselor ei stomatologice.
Dupa cum se vede, moralul era foarte bun, Ilinca abia astepta sa incepem.
Si am inceput. Prima parte, montajul fuzelajului, a pilotului si a capotei motorului, cu mitralierele. Operatiunea a fost destul de simpla, pentru ca aveam totusi de-a face cu piese mari, usor de manipulat. Mi-ar fi placut mai multe detalii, dar merge si asa, cu o usoara tristete ca nu se ridica la nivelul unui I-15 montat acum cativa ani, care avea si mitraliere si parbriz, din cate imi amintesc. Spre bucuria mea, Ilinca a pus mana pe camera si mi-a facut unele fotografii. Foarte bine, am dovada ca eu am montat aparatul si nu fi-mea. :-)
Dupa cum se vede, lumina este foarte importata in modelism. Pentru cine se intreaba cum ma descurc cu lumina care bate dinspre dreapta, trebuie precizat ca sunt stangaci. Lampa de speolog o folosesc pentru intarirea contrastelor. Cred ca in imaginea de mai sus dedeam de zor la pila, pentru ca e mult de lucru la un model cu aproape fiecare piesa plina de bavuri.
In principiu respect instructiunile de montaj. Arareori se intampla, oricum, sa poti lucra in paralel la mai multe repere sau sa poti schimba ordinea de montaj. In cazul dat, a fost exclus sa ma abat de la schita. Pur si simplu pasii erau logici. Un punct in favoarea celor de la Revell. Dupa fuzelaj a urmat coada aparatului, adica ampenajul vertical si cel orizontal. Simplu de montat, rezultat satisfacator (a trebuit sa dau la pila si sa mai decupez pe alocuri ca sa se potriveasca piesele).
Pentru intarirea contrastului am folosit o coala de hartie verzuie, pusa peste plicul maroniu (de fapt, cam de aceeasi nuanta cu a machetei) pe care lucram. Lectia contrastelor e foarte importanta in modelism, pentru ca se lucreaza cu piese mici, cu scule stralucitoare si la lumina destul de puternica. Asa ca, ferice de cei care poarta ochelari pigmentati sau care nu au probleme cu contrastele.
Astazi mi-am propus sa fiu multifunctional, Olguta fiind plecata la maratonul de Zumba de week-end. Asadar, pe langa montajul machetei, mi-am propus sa distrez copilul, prin implicarea in proces, dar si sa gatesc un delicios pui la rotisor pentru familia mea. In imaginea de mai jos, Ilinca inspectand cuptorul in care puiul se desavarsea dupa reteta secreta, care contine doar foc, sare si o foaie de dafin rupta in doua.
Partea complicata cu spiritul renascentist este ca trebuie sa faci unele compromisuri si ca specializarea e un deziderat imposibil de indeplinit. Mai precis, Ilinca la un moment dat s-a plictisit de privit si de primit explicatii (eu credeam ca un copil de 5 ani si jumatate abia asteapta sa afle cum e cu principiile aerodinamice, cum e cu suprafetele portante, la ce servesc eleroanele, deriva, ce calibru au mitralierele de bord, de ce sunt palele elicii inclinate). Mai degraba decat sa afle despre avioane, fi-mea s-a consolat cu o cutie de cereale, cu doua duzini de carioci (Filzstifte in germana), cu o bucata de lemn pe care a picat-o si a cioplit-o. N-as spune ca m-a cuprins tristetea, oricum inca imi indeplineam misiunea onorabil, avionul crestea sub ochii mei, fi-mea desena si rontaia, sub ochii mei, puiul se facea la cuptor, sub ochii mei. Eram deci stapan pe situatie, eram un barbat adevarat.
Sa revenim la avion, care intre timp a primit tevile de esapament, in sfarsit niste detalii, precum si cadrul de sustinere a aripii superioare. Aripa inferioara se lipeste de aparat intr-o gaura din fuzelaj, aripa superioara insa nu sta decat in sase suporti destul de subtirei. Teoretic ar trebui sa incarc macheta si cu firele de ancorare, dar nu sunt atat de priceput, asa ca voi lasa aparatul cu aripile prinse doar in suportii de plastic. Desigur ca turnarea lasa mult de dorit, dar, pana la urma, conteaza sa arate a avion, nu sa zboare. Deci, am montat aripile, intai cardrele pe aripa inferioara, apoi aceasta de aparat, apoi aripa superioara peste. Aici am constatat ca nu toate piesele se ating de aripa superioara. Ghinion, deci adeziv in completare. Oricum eu completez peste tot cu adeziv, ca am din belsug, iar acesta se acopera la randul lui cu vopsea, daca voi intentiona vreodata sa vopsesc macheta. Eu, de regula, las machetele la culoarea lor, pentru ca nu am deloc mana pentru vopsire, nici un aerograf sa ma ajute.
Cam asta a iesit dupa montarea aripilor. Am constatat la un moment dat ca nu sunt nici aliniate, dar nu mai aveam ce face. Cum spuneam, aparatul e de expus, nu de incercat in zbor. Pentru un model functional inca nu am gasit o solutie, am ideile, am materialele, am telecomanda si motoarele, dar nu am timpul si curajul necesare. Daca tot eram la partea inferioara a aparatului (am intors aparatul cu capul pilotului in jos, ca sa mai preseze pe lipituri), am decis sa montez si trenul de aterizare. Am fost inspirat ca am adus si pensa stomatologica. In veac nu as fi reusit sa prind toate piesele acelea mici cu mana goala. Am totusi maini destul de mari, la cei 188 m ai mei.
Sa nu ne imaginam ca m-am dedicat intrutotul doar activiatilor de entertainment pentru fi-mea sau de montaj al aparatului sau de rotisare a puiului. Ar fi fost si culmea sa nu sune telefonu, sa nu ma intrebe vreun vecin de ce nu are caldura ca de 15 februarie. Bine ca mi-am pus si eu in timp intrebarea de ce la + 15 grade afara primim caldura doar cat sa inmoaie 2 - 3 elementi ai caloriferului, astfel incat am dat din nou dovada de competenta, ca presedinte de asociatie de bloc ce sunt: rabdare si incredere, garantat de Gerul Bobotezii vor dudui toate caloriferele.
Ilinca si-a facut si ea datoria, inca o fotografie cu mine la datorie meritand sa completeze aici relatarea mea. Imi pare rau doar ca nu am tinut cont si de timpii necesari montajului, m-am gandit ca la doua ore cat mi-a trebuit sa montez avionul, sa ma intretin cu fi-mea si sa rotisez puiul si sa raspund intrebarilor despre caldura din bloc, nu merita sa inregistrez timpul necesar pentru fiecare pas in parte.
Ultimii pasi: montarea inelului motorului, cu elicea, precum si a rotilor a fost o formalitate. De retinut ca elicea nu se lipeste, ca sa poata fi rotita, iar capacele trebuie intai lipite de roti, apoi se monteaza fiecare roata in parte pe trenul de aterizare. La prima roata nu am stiut, a trebuit sa o demontez si sa refac ansamblul, noroc ca adezivul nu facuse inca priza. Apropo de trenul de aterizare, primul care a folosit un tren de aterizare cu roti gonflabile a fost Traian Vuia. A fost unul dintre cele mai importante progrese in aviatie, dupa cum se stie nici astazi nu se folosesc pe avioane altfel de roti.
A sosit momentul final, la care aparatul este complet. Mi-am permis sa-l fotografiez tinandu-l in mana care i-a dat forma. Sunt destul de mandru de mine, ca am reusit sa nu ma iau la tranta cu Ilinca si ca nici nu am carbonizat puiul. Dupa cum cred ca s-a inteles de la bun inceput, nu mi-am pus mari sperante in calitatea machetei, maine sper sa-i dea Ilinca o pictura care sa ascunda toate defectele de fabricatie, dupa care voi expune aparatul alaturi de I-15 la birou.
Cam asta ar fi pe sambata, 22 octombrie 2011. Succes tuturor celor care s-au lasat inspirati de mine si s-au apucat de montat avioane, nave, tancuri, masini sau diorame. Investitia nu e foarte mare, instrumentarul se poate improviza (merg si pensele pentru aranjat sprancenele si cutter-ele mici), iar satisfactia e suficient de mare.
Desigur ca nimic din cele relatate de mine mai sus nu mi-ar fi reusit fara sprijinul Olgutei si Ilincai, carora le multumesc ca sunt o familie minunata si iubitoare.
PS duminica am constat ca trenul de aterizare a cedat sub greutatea aparatului (probabil 15 grame). L-am intarit cu adeziv, cred ca e in regula acum.
SÂMBĂTĂ, 22 OCTOMBRIE 2011 Publicat de Florin Sari la 15:45
Tecău a ratat la Wimbledon
Horia Tecău face valuri pe Tamisa
Sursa: OCTAVIAN COCOLOȘ
Horia Tecău şi partenerul său, suedezul Robert Lindstedt, s-au calificat ieri în semifinalele probei de dublu de la Wimbledon, turneul de Mare Şlem găzduit de iarba londoneză.
Perechea româno-suedeză n-a avut nicio emoţie în faţa cuplului Daniele Bracciali (Italia)/Julian Knowle (Austria), de care a trecut cu 6-4, 6-2, 6-4.
Horia şi Robert, favoriţii numărul 5 ai competiţiei, au servit impecabil pe toată durata "sfertului" şi nu şiau pierdut niciodată serviciul.
În semifinale, cei doi vor da azi (ora 12.00) peste duetul austriaco-german Jürgen Melzer- Philipp Petzscher (favoriţi numărul 10). Este reeditarea finalei din 2010, pe care Tecău şi Lindstedt au pierdut-o clar, în trei seturi.
Desemnat de COSR să fie port-drapelul României la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice, Tecău s-a bucurat ca un copil.
"Am primit vestea la Londra, unde particip la turneul de Grand Slam de la Wimbledon. Pentru mine este un sentiment minunat. Sunt onorat să fiu portdrapelul ţării mele. Cu drapelul în mâini, ştiu că îi voi avea alături pe toţi românii. Asta mă face să fiu mai puternic şi, de ce nu, să încerc să aduc o medalie României. Pentru mine, Londra este un loc cu o semnificaţie deosebită. Am jucat două finale la Wimbledon şi vreau să câştig în acest an. Vreau să devin campion la Wimbledon şi să port drapelul României pe stadionul olimpic. Totul este un încă un vis, dar sunt foarte aproape să îl transform în realitate", spune, într-un comunicat, sportivul care, spre deosebire de alţi tricolori, n-a refuzat onoarea de a sta în fruntea delegaţiei noastre la festivitatea de deschidere.
Autor: Daniel Conţescu EVZ.ro
Tecău a ratat a treia oară consecutiv un trofeu la Wimbledon!
Românul Horia Tecău a pierdut astăzi, alături de suedezul Robert Lindstedt, finala probei de dublu a turneului de la Wimbledon. Cei doi au fost învinşi de perechea Jonathan Marray / Frederik Nielsen, scor 6-4, 4-6, 6-7(5), 7-6(5), 3-6.
Horia Tecău şi Robert Lindstedt au ajuns pentru a treia oară consecutiv în finala probei de dublu a turneului de Mare Şlem de la Wimbledon. De fiecare dată, cei doi au ratat şansa de a pune mâna pe trofeu.
Sâmbătă, cuplul româno-suedez a capotat în faţa perechii formată din britanicul Jonathan Marray şi danezul Frederik Nielsen, scor 6-4, 4-6, 6-7(5), 7-6(5), 3-6.
Tecău şi Lindstedt au câştigat primul set, dar nu au putut să-şi consolideze avantajul. Cei doi jucători au cedat seturile 2 şi 3 şi au revenit miraculos în tie-break în cel de-al patrulea. Setul decisiv a curs într-o singură direcţie, iar Marray şi Nielsen au triumfat.
EVZ.ro Autor: Andrei Călin Sâmbătă, 07 Iulie 2012.
Marray şi Nielsen s-au impus în setul decisiv cu scorul de 6-3 şi au câştigat proba de dublu a turneului de la Wimbledon.
S-a ajuns la 5-3. Marray şi Nielsen vor servi pentru meci.
Marray şi Nielsen conduc cu 5-2 şi se îndreaptă cu paşi siguri spre victorie.
Perechea româno-suedeză şi-a adjudecat un nou game la 0. 4-2.
Britanicul şi danezul conduc cu 4-1.
Scorul este 3-1 pentru Marray şi Nielsen.
Tecău şi Lindstedt au pierdut şi cel de-al treilea game din setul decisiv. 3-0.
Gameul al doilea a fost câştigat tot de Marray şi Nielsen care au reuşit un break foarte important. 2-0.
Primul game este adjudecat de perechea Marray şi Nielsen. 1-0.
A început setul al cincilea.
Tecău şi Lindstedt au câştigat tie-break-ul cu scorul de 7-5. Ei au revenit după ce au fost conduşi cu 2-5. Scorul este 2-2 la seturi.
Este 6-6. Şi acest set se va decide în urma tie-break-ului.
S-a ajuns la 6-5 pentru Tecău şi Lindstedt. Până acum, nu a fost niciun break în acest set.
Marray şi Nielsen au revenit şi au egalat încă o dată situaţa la gamuri. 5-5.
Tensiunea creşte. Tecău şi Lindstedt conduc cu 5-4.
Marray şi Nielsen se ţin scai de adversari. 4-4.
Horia Tecău a servit şi nu a dat greş. 4-3.
Meciul este echilibrat în continuare. Scorul este 3-3.
Încă un game câştigat la 0 de Tecău şi Lindstedt. 3-2.
Se ajunge la 2-2 după cel de-al patrulea game din setul al patrulea.
Cuplul româno-suedez şi-a câştigat serviciul. 2-1.
Marray şi Nielsen au egalat. 1-1.
S-a reluat meciul. Tecău şi Lindstedt au câştigat primul game din setul al patrulea.
Jocul este întrerupt din cauza ploii, chiar înainte de începerea setului al treilea.
Marray şi Nielsen au câştigat setul al treilea cu scorul de 7-5 în tie-break.
Britanicul şi danezul au făcut un gest incredibil. În momentul în care conduceau cu 4-0, cei doi au semnalat arbitrului o decizie luată greşit şi au intors un punct în favoarea lui Tecău şi Lindstedt.
Este 6-6 şi s-a ajuns la tie-break.
Marray şi Nielsen îşi câştigă din nou serviciul. 6-5.
Se merge umăr la umăr. Scorul este 5-5.
Românul şi suedezul nu au putut specula o minge de break şi au pierdut gameul. 5-4.
Tecău şi Lindstedt câştigă la 0 gameul 8. Scorul a devenit 4-4.
Marray şi Nielsen conduc din nou. 4-3.
Egalitate din nou. 3-3.
Frederik Nielsen acuză dureri la încheietura mâinii stângi şi solicită intervenţia medicului. Nordicul este bandajat şi poate continua.
Cuplul britanico-suedez duce scorul la 3-2.
Situaţia în setul al treilea este din nou egală. 2-2.
Marray şi Nielsen nu au emoţii pe prorpiul serviciu. 2-1.
Tecău şi Lindstedt au replică şi se face 1-1.
Britanicul şi danezul conduc cu 1-0 la gameuri în cel de-al treilea set.
A început setul al treilea.
Marray şi Nielsen au egalat situaţia la seturi după ce au făcut un break, facilitat de un lanţ de erori comie de Lindstedt. 6-4.
Marray şi Nielsen şi-au câştigat serviciul. 5-4
Horia a servit excelent în acest game. Este 4-4.
Marray şi Nielsen şi-au adjudecat la 0 gameul al şaptelea şi conduc cu 4-3.
Se merge cap la cap şi scorul este 3-3.
Scorul a devenit 3-2 pentru perechea Marray şi Nielsen.
Începutul setului al doilea stă sub semnul echilibrului. Scorul a devenit 2-2.
Cuplul britanico-danez a câştigat gameul al treilea şi conduce cu 2-1.
Marray şi Nielsen au fost egalaţi. Scorul este 1-1 la gameuri.
Tecău şi Lindstedt au pierdut primul game din setul secund.
A început setul al doilea.
Tecău şi Lindstedt şi-au adjudecat primul set cu scorul de 6-4.
Marray şi Nielsen au redus din diferenţă: 5-4.
Scorul a devenit 5-3 la pentru perechea româno-suedeză.
Horia şi partenerul său au reuşit să facă breakul şi conduc cu 4-3.
Tecău şi Lindstedt egalează situaţia: 3-3.
Britanicul şi danezul au trecut din nou în avantaj, scor 3-2.
Scorul în acest moment este 2-2 la gameuri. Fiecare pereche şi-a câştigat serviciul.
EVZ.ro Autor: Andrei Călin Sâmbătă, 07 Iulie 2012.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Piturca a ajuns la mila Ungariei
Ungurii si-au facut deja calculele pentru baraj - Cum poate termina Ungaria in fata Romaniei ! Sandor Egervari, selectionerul...
-
Un fleac , vroia sa-l ruineze pe Gigi ! Victor Piturca l-a atacat pe finantatorul echipei din Ghencea, dupa ce si-a dat demisia din ...
-
Claudiu Niculescu a solicitat clubului FC Universitatea Cluj rezilierea contractului sau de jucator profesionist. in urma deciziei s...
-
Brazilienii nu se mai inchina la Ronaldinho si Romario, acum Super Seedorf este la putere ! Olandezul zburator a lovit din nou: primul...